Otel Yazılımı

Bilişim sektörünün gelişimi, çeşitli kurum ve kuruluşların işlerinin kolaylaştırdı. Bu tarz kurum ve kuruluşlar bilgisayar sistemleri için özel yazılımlara ihtiyaç duyar. Tıpkı otellerin, otel yazılımı kullandıkları gibi. Otellerin kullandığı yazılım türleri işletmenin ihtiyaçlarına göre çeşitlilik gösterir. Yazılımın, otelin özelliklerine göre seçilmesi gerekmektedir.

Otel işletmeleri, yazılım konusunda profesyonel seçimler yapabilmelidir. Zaman kazandıran otel yazılımlarını seçerken, işletmenin büyüklüğü önemli. Yazılım, işletmenin özelliklerine ve büyüklüğüne göre hazırlanır. Küçük işletmeli oteller, basit ve kullanışlı yazılımları tercih ederken, daha büyük oteller ise kapsamlı programlara sahip otel yazılımlarını kullanmalıdır.


Küçük Otel İşletmelerin Yazılım Özellikleri

Pansiyon, küçük oteller, öğretmen evleri, küçük hastaneler ve öğrenci yurtları kullanımı kolay, otel otomasyon yazılımlarını kullanır. Bu tür yazılımlar fatura düzenleme, müşteri takibi, raporlama ve muhasebe gibi işleri düzenleyen modüle sahip yazılımlardır. Müşterilerin giriş çıkış kayıtları, fatura kesme, oda özelliklerinde ekleme çıkarma, gelir ve giderler gibi kolayca yapabilen basit otel yazılımları, küçük işletmeler için en ideal olan programlardır.

Büyük Otel İşletmelerinin Yazılım Özelikleri

30 yatak kapasitesinin üstünde bulunan otel, motel ve tüm konaklama hizmeti veren işletmeler, gelişmiş yazılım programlarını kullanılır. Otel Yazılımı konusunda gelişmiş programlı profesyonel yazılımların kullanılması bir zorunluluktur. Gelişmiş otel yazılımlarında müşteri giriş çıkışları hızlı butonlarla yapılır. Kişi listesi ile birlikte otelin doluluk oranı görülebilir. Odalar ve yatak özellikleri, ücretlendirmeler, otomatik raporlama, alım satım işlemleri, ürün ekleme çıkarma, çeşitli sorgulamaların çıktı olarak alınabilmesi, listelerin filtrelendirilmesi, yetkilendirme, emniyet ve jandarma komutanlıklarının e-rapor gönderimleri, raporların web üzerinde yayınlanması, müşterinin oda ücreti ve harcamalarının faturalandırılması ve maliye gibi özel raporların çıkarılabilmesi gelişmiş Otel Yazılımı işlevleri arasında yer alır.


İleri derece otel işletmeleri ya da tesisleri için gelişmiş yazılımlara ek olarak muhasebe modülü de eklenebilir. Muhasebe modülü kasa işlemleri, cari işlemler, nakit, tek düzen hesaplar ve virman işlemleri gibi ön muhasebe gerektiren işlemleri içerir. Aynı zamanda gelişmiş otel yazılımlarının sahip olduğu e-rapor gönderme özelliği, KBS ve AKBS gibi sistemlerini destekler. Genellikle otelcilik sektörünün önde gelen otelleri resmi kurumlarla iletişim halinde olacağı programların eklendiği otel yazılımlarını kullanırlar.

AKBS ( Kimlik Bildirim Programı ) Nedir?

İşletmelerin giren çıkan kaydı yapması zorunludur. Kimliksiz kayıt yapılamaz. Otel müşterilerinin kimlik bilgilerini sisteme giren ve online olarak bu bilgilerin Emniyet Müdürlüğüne gönderilmesini sağlayan programdır.
 
KBS ( Kamu Hesapları Bilgi Sistemi ) Nedir?

Mali işlemler, muhasebe bilgileri ve harcamaları gösteren otomasyon sisteminin, elektronik iletişim ile Maliye Bakanlığı tarafından görüldüğü sistemdir. Bu sistem Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilmiştir.

Yüksek kapasiteli oteller gelişmiş teknik özellikleri olan, çok programlı, işlevsel, resmi ya da kurumsal destekli programlar içeren Otel Yazılımları kullanırlar. Bu yazılımların güvenliği yüksek, sabote edilmesi zor ve şifreli yazılımlardır.

Otelin satın alma ve pazarlama departmanı, işletme için en doğru yazılımı seçen mercidir. Gerekli görüşme ve fiyat pazarlıkları yapıldıktan sonra anlaşma sağlanır. Anlaşma öncesin de yazılım firmaları işletmeye özel bir demo hazırlayabilir. Ortaya çıkacak maliyeti hem yazılım firması hem de işletmenin talepleri belirler. Hazır otel yazılımına ek olarak Muhasebe Modülü, Stok Modülü, Enerji Tasarrufu Modülü ve Santral Modülü gibi ek sistemlerinin dâhil edilmesi istendiğinde fiyat artacaktır. Fiyatı etkileyen diğer bir faktör de oda sayısıdır.

Otelin büyüklüğüne göre kullanılacak yazılım ve modüller belirlenir. Yazılıma ek olarak alınan her modül, otel yazılım maliyetinin artması demektir.

Yorumlar

Bu Haftanin En Iyileri

Numara Taşıma Sonucunda Duyulan Bip Sesi Nasıl Kapatılır?

Minimal, Modern ve Fonksiyonel Abajur Lamba Tasarimi

Turkiyenin En Alcak Yeri Neresi?