Blogspot'tan Domaine Gecme (Domain Tasima)

Uzun zamandir aklimda olan bir seydi bu blogspot uzantisindan normal domain adina gecme istegi. Bu istegimi cok daha fazla uzatmamam gerektigini dusundum ve bunun nasil yapilacagini arastirmaya basladim.

Blogger (blogspot) hizmeti gercekten harika bir hizmet ne domain ne de bir hosting ihtiyaciniz var. Ancak yinede kendinize ait bir alan adiniz (domain) olsun istiyorsunuz. Eger sizde benim gibi bu gecisi dusunuyor ama hala bir adim atamiyorsaniz bu yazimi okumanizda fayda var, cunku yaziyi okuduktan sonra tasinma isleminin bu kadar basit olduguna inanamiyacaksiniz (ben inanamadim).

Blogger Blogspot Uzantisini Domaine Tasima

Simdi bu islemi gerceklestirmek icin ilk yapacagimiz sey bir alan adi yani domain almak. Bu yuzden oncelikle bir domain ismi belirlemelisiniz ve tabi birde uzanti. Size tavsiyem ilk olarak .com uzantisini almaniz eger yok ise .net ikinci tercihiniz olsun. Bu alan adi uzantilari disindakileri cok dusunmeyin derim cunku Google amcanin en sevdigi .com ve .net uzantilaridir. Eger sadece ulke ici populer olmak istiyorsaniz o zaman com.tr, co.uk gibi uzantilara bakilabilir ama yinede en iyisi .com :)

Simdi alan adimizi belirlediysek ikinci adima gecebiliriz. Ikinci adimimiz belirledigimiz alan adimizi satin almak olacak. bu islem icin ben GoDaddy firmasini oneriyorum (zaten anlatacagimiz tasima islemide bu firmadan alinan domain ile anlatilmis). Bunun disinda bir cok alternatifler mevcut. Ben Turkiye'den alan adi almadigim icin diger calistigim firma isimlerini sizlerle paylasayim, diger domain alisi yaptigim firmalar Register.com ve A Plus siteleri. Bu 3 firmaylada sorunsuz calisabilirsiniz ancak Register.com firmasi pahalidir o yuzden GoDaddy ya da Aplus'i tavsiye ederim. Eger ingilizceniz varsa Aplus firmasinda chat imkanida mevcut.

Alan adimizida aldigimizi varsayarak bundan sonraki adima geciyorum. Bundan sonraki anlatimlari Tek Radar sitesinden alinti yaparak yazacagim.

Alan adınızı satın aldıktan sonra Blogger hesabınıza yönlendirmek için ilk olarak domain sağlayıcınızda yapmanız gereken bazı ayarlar var. Godaddy’den bir alan adı aldığınızı varsayarsak;

1- Godaddy hesabımızda oturum açtıktan sonra Domains > My Domains bölümüne giriyoruz. Burada sahibi olduğumuz alan adları listelenecektir. Blogger’da kullanmak istediğimiz alan adımıza tıklayarak alan adımızın mevcut ayarlarını gösteren ekrana ulaşıyoruz.
2- Buradan, ‘Total DNS Control and MX Records’ linkine tıklıyoruz.

Karşımıza yeni bir ekran gelecek. Bu ekranda genellikle CNAMES (Aliases) isimli tablonun en başındaki kayıt www kaydıdır. Bu kayıt domain adımızı ilk defa almışsak Godaddy’de park edilmiş halde tutulacağı için ‘@’ işaretiyle gösterilir.

Burada yapmamız gereken, www satırının sağ tarafındaki kalem işaretine tıklayarak düzenleme ekranına geçmek ve www kaydımızı ghs.google.com adresine yönlendirmek olacak. TTL kısmına dokunmamıza gerek yok.

3- Yukarıdaki işlemle www ile başlayan alan adımızı Blogger sunucularına yönlendirmiş olduk ancak alan adınızın www kullanılmadan, yani http://alanadım.com şeklinde, girilmesi halinde de sitenize ulaşılabilmesini sağlamak için yapmanız gereken bazı ayarlar var.

Aslında bu ayar Blogger hesabınızda da yapılabilir ancak biz bunun sağlıklı çalışmadığını gördük ve bu nedenle bu işlemi de domain servis sağlayıcımızda yapacağız. Bunun için domain sağlayıcı hesabımızdaki Forward seçeneğini kullanacağız.

Alan adımızı seçip Forward düğmesine bastıktan sonra çıkan Forwarding ekranında Enabled seçeneğini seçiyoruz, altındaki satıra http://www ile başlayan alan adımızı eksiksiz olarak giriyoruz ve 301 Moved Permanently seçeneğini işaretliyoruz. Böylece domain servis sağlayacımızda yapmamız gerekenler bitmiş oluyor ancak Blogger hesabımızda da yapmamız gerekenler var.

4- Blogger’da oturum açtıktan sonra ilgili blogspot subdomainimizin Settings yani Ayarlar kısmına tıklıyoruz. Daha sonra Settings bölümünün alt menüsünden Publishing kısmına geçiyoruz. Buradan da Switch to Custom Domain seçeneğine tıklayacağız.

Blogger bizden satın almak için bir alan adı girmemizi isteyecek. Biz zaten alan adımızı önceden satın almış olduğumuzdan Switch to Advanced Settings linkine tıklıyoruz.

Artık tek yapmamız gereken karşımıza çıkan Advanced Settings bölümünde Your Domain başlığının karşısına alan adımızı www ile birlikte girmek.

Böylece blogspot domaininiz tüm içeriğiyle birlikte alan adınıza yönlendirilmiş olacak. Ancak bazen yönlendirme işlemi -genellikle 6 saat olmakla birlikte- 2 güne kadar sürebilir. Bunun nedeni DNS sunucularının alan adlarını ön belleklerinde cache olarak belirli bir süre saklamasıdır.

Kaynak: Tek Radar

Iste bu kadar yonlendirme islemi bende 1 satten az surdu, zaten GoDaddy'nin en sevdigim yanida bu, yonlendirmeyi cok hizli yapiyor olmasi.

Yaklasik 10 gundur yeni yonlendirilmis domaini kullaniyorum hem http:// hem de www yazinca sorunsuz sekilde siteye giris yapiyor. Ayrica Google tarafindan indexlenmis eski blogspot.com uzantili yazilarinizda indexlerde duruyor ve aramalrda o linklere tiklaninca yeni alan adiniza yonleniyor. Yani bu yonlendirme islemini yapinca tum yazilarin kaybolacagi korkusuna kapilayin.

Bundan sonraki adimda blogspot'u Word Press'e tasimak var. Onunda nasil yapilacagini arastirdim cok fazla zorlu gorunmuyor :) Eger bu islemide gerceklestirrisem buradan sizlerle paylasacagim.

Blogspot'tan normal alan adina gecmeyi dusunenler icin umarim yararli bir yazi olmustur.

Yorumlar

  1. Arkadaş öncelikle Allah senden razı olsun hemen deneyeceğim.Ama bir de sorum olacak ben bloggerde istediğim isimlerin hep alınmış olduğunu gördüm farklı bir isim alıp domaini farklı alsam olur mu? Bişi daha peki reklam ne oluyor yönlendirme sonun bi tane daha bu wordpress temalarını oraya yerleştirme olayı nerede anlatıuyor link verir misin?Nolur cevabı yaz.Sabahtan beri böyle düzgün bir anlatım arıyordum sende buldum lütfen cevabını bekliyorum

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bilgituneli, konu yardimci olduysa ne mutlu :)

    Sorularina yanit vermeye calisayim ilk olarak blog adresin ile domain adresinin farkli olmasi hic bir onem tasimiyor. Mesela xyz.blogspot.com blogunu yxz.com domainine yonlendirebilirsin.

    Reklamlar ayni sekilde blog kontrol panelinden yonetilmeye devam edecek. Burada dikkat etmen gereken senin sitenin sadece adi degisecek, diger tum ayarlar, reklam yonetimi vb. yine ayni sekilde blogger hesabina gririp kontrol panelinden gerceklestirilmeye devam edecek.

    Wordpress konusuna gelince tam olarka anlatan bir kaynak bulamadim mesela herkes wordpresse gecisi anlatmis ama ilk olarak bloggerimizi wordpresse uygun hale cevirmeden bahsetmemis bu yzuden ta ve net bir kaynaktan deneyip emin olduktan sonra anlatmayi tercih ediyorum, ancak yinede wordpress turkiye sitesinde gerekli bir cok cevabi bulabilecegini dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  3. uzantılarda taşınıyor mu ? örnegin
    domainismi.com/naber-arkadas.html ?

    YanıtlaSil
  4. Selam Ufuk,

    Evet tum domain tasiniyor uzantilar ile birlikte. Soyle anlatirsam daha iyi anlasilacak. Ornegin 3 aylik bir blogger siteniz var (surenin hic onemi yok sadece ornek verdim) bu sitenizde de yayinladiginiz 5 tane makaleniz var ve bu makalelerinizin uzantisi

    sizinsiteniz.blogspot.com/.../ilk-makale-yaziniz.html

    seklinde olmaktadir, uzantinizi domaine tasidiginizda ise bu adres

    sizinsiteniz.com/.../ilk-makale-yaziniz.html

    seklinde olacaktir. Burada onemli olan domain tasima isleminden sonra beklemek cunku Google robot sayfalarinizin yeni halini indexledikce sayfa adlari degisecek, yeni indexleme olmadigi surece uzantiniz blogspot olarak gozukecektir.

    Unutmadan domain tasimanin seo acisindan da bir zarari yoktur. Yine akliniza takilan soru olursa elimden geldikce cevaplamaya calisirim.

    YanıtlaSil
  5. cname olunca subdomain şeklinde a name olunca direk domain ismimize yönlenecek şekilde ayarlandığını söylüyğr google...siz cname tanımlayarak direk domain alan adımızı kullanabileceğimiz söylüyorsunuz.kafa karışıklığını giderirseniz memnun olurum...

    YanıtlaSil
  6. OpethMania selam,

    Bu sefer Google amcanin ne soyledigini degil benim soyledigimi dinleyiniz :) dedigim sekilde yonlendirme yapinca domain ismi hic sorunsuz ve kesin olarak calismaktadir. Ayrica hem http://domainsimi hem de http://www.domainismi seklinde sorunsuz siteye ulasilmaktadir.

    Bazi farkli yonlendirme ornekleri mevcut. Mesela direk DNS yonlendirmesi ben bunuda denedim ancak basarili olamadim (belkide birseyleri yanlis yaptim).

    Yukarida anlattigim metod %100 denenmis ve basarili sonuc alinmistir. Gonul rahatligi ile anlattigimi uygulayarak yonlendirme yapabilirsiniz.

    Tekrar altini cizmek isterim, bu yontem denendigi icin bunu anlattim. Baska bir yerden okuyup ardindan ayni yaziyi buraya eklemedim. Anlatmis oldugum yonlendirme islemi kendim tarafindan uygulandigi kesin konusuyorum...

    YanıtlaSil
  7. valla iki bloğum var kendi domaninimi kullanırken a name ini tanımladım verdiği ip adreslerinden birnini kullanarak, dierine de subdomanin tanımladım cname tanımlayarak.orda da haliyle ghs.google adrsini kullanarak ikisi de düzgün çalışıyor denenmiştir haliyle...ama ilk fikirleri senin sitenden aldım teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  8. Tekrar selam OpethMania,

    Subdomain mantigi ile nasil yaptigini tam anlamadim, ancak benim anlatmis oldugum yontem sadece bir tanesi bunu dns yonlendirerek, forward secenegini hic eklemeden vb. yapanlarda var, senin uyguladigin yontemde farkli bir yontem olmus. Zaten bu yapilanlarin hepsinin ortak bir amaci var blogspot uzantisini normal uzantiya cevirebilmek :) eger sende bu amacinda basariya ulastiysan baska sorun yok diye dusunuyorum.

    Unutmadan yaptigin uygulamayi biraz daha detayli paylasirsan belki baska arkadaslara da yardimci olabilirsin.

    Son olarak domain ismi GoDaddy'de mi? Yoksa farkli bir firmada mi?

    YanıtlaSil
  9. domainimi ihs(istanbul hosting) firmasından aldım.Çok memnunum her konuda çok hızlı geri dönüşüm yapıyorlar.Yönlendirme işlemine gelince.çok basit burda anlaşılır açıklması var google help sayfası

    şimdi okuyunca şunu daha iyi anladım www şeklinde bi giriş için "cname" tanımlanıyor www kullanmadan çıplak girişlerin sağlanabilmesi içinde yazdığına göre "aname" tanımlanması gerekiyormuş.benim firmanın ayar sayfasında bu seçnekler kulllanmadığım dier iki seçnekle beraber listeleniyordu bana kalan seçimimi yapıp google ın verdiği ayarları tanımlamaktı hepsi bu kadar firma yönlendirme işinde beni fazla bekletmedi hemen oldu diyebilirim.

    YanıtlaSil
  10. OpethMania tesekkurler bilgilendirme icin.

    Ben biraz arastirma yaptim ve blog adreslerinden birini buldum (adres vermiyorum) anlattigin yonlendirmede su dikkatimi cekti blog adresini http://blogismi seklinde yazinca bir uyari sayfasi cikiyor ve suraya yonlendireceksiniz kabul ediyormusunuz diyor.

    Benim anlattigim yontemde bu olay olmuyor direk sayfa otomatik olarak yonleniyor. Ama suda var benim anlattigim durum GoDaddy yonlendirme icin gecerli bu yuzden diger host firmalarinda kontrol panelinde hangi secimler var bunu tam olarak bilemiyorum.

    Sonuc itibariyle yonlendirme olmus ve hic sorun yasamamissiniz tebrik ederim. Ayrica yonlendirme islemini nasil yaptigini paylastigin icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  11. Valla Arkadaşım Bende Bunu Araştırıodum Teşekkürler Paylaşım İçin..

    YanıtlaSil
  12. Selam, rica ederim umarim bilgiler faydali olmustur.

    YanıtlaSil
  13. Biraz geç olacak belki ama teşekkür ederim. Yazını okuduktan sonra hiç çekincem kalmadan domain satın alıp blogumu taşıdım. Buraya kadar her şey normal. Tüm .blogspot.com linkleri de domainim.com olmaya başladılar. Yalnız benim sorum blogumdaki arama kutusunun çalışmaması. Google yeniden indexlediği için mi şu anda çalışmıyor? Başka yerlerde de domaine geçişlerde bu sıkıntıların yaşandığını duydum. Sabırla indexlenmesini mi beklemeliyim yoksa arama kutusu için başka kodlar mı denemeliyim?

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Melih, yonlendirmenin basari ile sonuclanmasi guzel haber :) simdi soruna gelecek olursam yazimda da belirttigim gibi .blogspot.com uzantisi yonlendirme adresin indexlenene kadar hep kalacak ancak soyle bir durum var ki eger blogspot uzantili yazi arama sonuclarinda bulunarak tiklanirsa otomatik olarak o sayfanin simdiki uzantisina yonlendirilecek. Yani aslinda google da arama olarak sadece isim farkliligi disinda bir sorun yok. Bu islem ilk kategorilerin indexlenmesi ile basliyor ve daha sonra yazilarin indexlenmesiyle son buluyor ama tum sayfalarin yeni haliyle indexlenmesi biraz zaman alacaktir. Arama sonuclarinda sorun cikarmasi kullandigin arama kodlari ile ilgili olabilir. Blogger sitende normal ayarlardan mi arama kutusu ekledin? Yoksa normal nette buldugun bir arama kodu mu? Sanirim blogger kendi arama kutusunu ekleyince bir sorun cikmayacaktir diye dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  15. Temp içinden widget ekleyi seçip arama kutusunu ekleyi seçtim. Aslında sayfa içinde google sonuçlarını gösteren bu arama kutusu taşınmadan sonra yazdıklarımı da bulamıyor. Olmadı bir 3. parti kod aramam gerekecek sanırım.

    YanıtlaSil
  16. tekrar merhaba Melih, ben baska bir arama motoru yazilimi kullaniyorsundur diye dusunmustum, blogger kendi arama kutusu sacmalamis o zaman :) cunku normalde zaten yonlendirilmis sayfa durmakta, sayfa sadece redirect yapiyor o kadar, belkide henuz gormedigi icin bu hata olusmus olabilir, senin de soyledigin gibi baska bir arama kodu eklersen umarim sorundan kurtulursun...

    YanıtlaSil
  17. ben biyeri anlamadım.www yazan yerimi yoksa @ yazan yerimi ghs.google.com yapacaz?

    YanıtlaSil
  18. merhaba kizil biyik orada @isareti yerine adresi yazman yeterli olacaktir

    YanıtlaSil
  19. ghs.google.com engellendiği için artık yönlendirme yapamıyorum. 74.125.93.121 ile de denedim, blogspotta dns henüz yönlendirilmemiştir diyor. Oysa 1 ay önce domaini aldığım yere fns1.dnspark.net yazmıştım. Çözemedim gitti :(

    YanıtlaSil
  20. ben total dns contrl yerini bulamadım :( resimli anlatım???

    YanıtlaSil
  21. merhaba arkadaslar, yonlendirme herdaim olmakta resimli anlatimdan yola cikarak sizde yapabilirsiniz. blogspot degil normal bir domainimiz olsaydi ozaman 301 redirect yonlendirmesi ile basitce bu islemi gerceklestirebilirdik. Yine bir sorun olursa yardimci olmaya calisirim.

    YanıtlaSil
  22. Dun itibariyle weblokum blogumuzuda yeni alan adi ile kullanmaya basladim. Daha once godaddy'de bulunan domain ismini bloggera yonlendirme ile ilgili yazi yazmis olmama ragamen birseyleri unutmusum :) simdi donup yeniden yaziyi kontrol edip blogspot alan adini normal domain uzantisi ile kullanmaya basladim :) Sanirim bloggeri normal domain uzantisi ile kullanmak isteyen bir cok arkadasimiza yararli olmaya devam edecektir bu yazi. Yine domaini blogspota yonlendirmede sorun yasarsaniz buradan sorununuzu paylastiginizda yardimci olmaya calisirim.

    YanıtlaSil
  23. sitemi www.guzelguzelsozler.blogspot.com dan www.guzelguzelsozler.net e yönlendirdim 15 gün oldu. ama site gittikçe kötüye gidiyıor. ziyaretçi gelmez oldu.google da ilk sayfada cıkan yayınlarım artık ilk 100 de bile yok. bunun bir çözümü var mı?

    YanıtlaSil
  24. Selam Esin, yonledirme sonrasi aslinda yapmak gereken bazi detayli duzenlemeler var mesela eski url adreslerini yeni ulr adresine yonlendirme, 404 hatalari cogalacagi icin bunu yapmak sart. Blogspotun en buyuk ezavantaji bu tarz islemleri yapmak icin cok fazla imkan sunmuyor olusu. Web bilgin ne kadar bilemedigim icin onunde iki yol var 1. yol: yeni adresindeki link uzantilarinin oturmasini bekleyeceksin, buda bir zaman alacaktir. 2. yol: gerekli wm tools ve diger yonlenme ayarlarini yaparak sureci hizlandiracaksin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu Haftanin En Iyileri

Numara Taşıma Sonucunda Duyulan Bip Sesi Nasıl Kapatılır?

Minimal, Modern ve Fonksiyonel Abajur Lamba Tasarimi

Dunyanin En Büyük Ülkesi