Gebelikte Şeker Yüklemesi

Son zamanların oldukça konuşulan konusu gebelikte şeker yükleme oldukça kafaları karıştırdı. Her ne kadar tartışma konusuna alet olsa da gebelikte şeker yüklemesi şeker hastalığının tespiti bakımından oldukça büyük önem taşıyor. Gebeliğin 24 ve 28. haftalarında yapılan glikoz yüklemesiyle yapılan şeker yükleme testi risk taşıyanların dışında tüm anne adaylarına uygulanıyor.


Ailesinde birinci derece akrabalarında şeker hastalığı olanların, daha önceki gebeliklerinde şeker hastalığı sorunu yaşayanların, sebebi açıklanamayan gebelik kaybı yaşayanların, gebelikten önce obez olanların şeker hastalığı açısından daha tedbirli ve detaylı incelemeden geçmeleri gerekmektedir. Gebe kadınlarda gebeliğinin iki ve üç aylık sürecinde yada daha sonraki süreçlerde şeker hastalığı oluşması gebelik şekeri adı verilen gestasyonel diyabet ismiyle anılmaktadır. Gebeliğin 24. haftası ve 28. haftası arasında yapılan şeker yükleme testi sonucunda riskli anne adayları daha geniş bir incelemeye tabi tutulur.

Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?


Anne adaylarına 24. ve 28. hafta aralığında bir kontrol sırasında 50 gr glikoz içirilir. Bir saat geçtikten sonra kandaki glikoz seviyesi ölçülür. Bu tespit sırasında eğer glikoz düzeyi 140 mg/dll altındaysa eğer anne adayında gebelik şekeri yoktur teşhisi konulur.

Bu değerin üzerine çıkılması durumunda 3 saatlik 100 gr glikoz ile testin yeniden uygulanması gerekir. 3 saat sonra anne adayında gebelik şekeri olup olmadığı kesin teşhisle belli olur. Anne adayı bu test öncesinde ve sonrasında belli süre yemek yememeli ve fiziksel bir aktivite de bulunmamalıdır.

Yorumlar

Bu Haftanin En Iyileri

Numara Taşıma Sonucunda Duyulan Bip Sesi Nasıl Kapatılır?

Minimal, Modern ve Fonksiyonel Abajur Lamba Tasarimi

Dunyanin En Büyük Ülkesi