Coronavirus Adim Adim Karantina Yolculugu

Dun sosyal medyanin pinterest sonrasi en sevdigim mecrasi twitter da dolasirken huzeyfe isimli kullanicinin flood mesaj dizisine denk geldim. Oncelikle yasananalardan dolayi annesine ve tum hastalara acil sifa diliyorum. Coronavirus testi pozitif cikan annesinin neler yasadigini adim adim anlatmis. Baskalarinada ulasabilmek adina bu flood dizisini sizlerle paylasiyorum:


Size türkiye'deki koronavirüsle ilgili hasta gözüyle bazı şeyleri aktarmak istiyorum. elinizden geldiğince bu uzun floodu okuyup yayarak başkalarının da okumasını ve 'koronavirüsle mücadele' hakkında bi şeyler öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

14 martta düğünüm oldu, türkiye'de yapılan son düğünlerden biriydi benimki. virüs konularını fazla umursamayan yığınlar olarak düğünde bir araya geldik ve herkes herkesle tokalaştı. o gün ben eşimle beraber tatile çıktım, kız kardeşim ertesi gün rahatsızlanmaya başladı.

18 mart tarihinde annemin de sağlığı iyiye gitmemeye başladı. koku ve dolayısıyla tat alamıyordu, halsizlik hissediyordu, eklem ağrısı yaşıyordu. bu ağrılar her geçen gün kötüye şiddetlendi. sonunda iyice beti benzi attı ve ayakta duracak güç bulamamaya başladı.

Eşimle istanbula dönmüştük, 23 mart pazartesi ailemi ziyarete gittik. o gün koronavirüs olma riskinden bahsetti, sarılmayalım dedi ama yüksek ateş, nefes darlığı ve öksürük şikayetleri olmadığı için umursamadım. sonuçta burada annemden bahsediyoruz.

Kız kardeşim de benzer belirtileri daha hafif olarak gösteriyordu. 24 mart sabahı annem bayılacak kadar bilincini kaybedince ikisi birlikte taksiye binip vatan caddesindeki bezmialem vakıf üniversitesi hastanesine gittiler. ancak hastane onları gerekçesiz kabul etmedi.

Onlar da tekrar taksiye binip üstünde yer alan çapa tıp fakültesi hastanesine gittiler. çapa ise onlara 'bezmialem'in acil hastalarını kabul etmek zorunda olduğunu, geri gitmeleri gerektiğini, böyle yaptıkları için şikayet edeceklerini' söylediler. annem o sırada çok bitkindi.

Durumu oradakilerden çok daha kötü olduğu ve dinlenmek istediği halde, oturmasına bile müsaade edilmeden gitmesini söylediler. ikisi de hasta olan annem ve kız kardeşim bezmialem'e geri dönmek için 20 dakika boyunca yürümek zorunda kaldı. dikkat çekiyorum: bu 'acil' bir vaka.

Ulaştıktan sonra bezmialem yetkilileri annemle ilgilenmeye başladı. tabi bu zamana gelene kadar annem iyice fenalaştı ve yoruldu. ülkenin tek gündemi "koronavirüs" şikayetiyle acile gelen kadın ve kızını geri çevirdi bu hastane. kayıtlara ulaşabilirsem yargı yoluna başvuracağım.

Kız kardeşim annemin haline üzülmekten ve hasta haliyle yorulmaktan derdini unuttuğu için yetkililere, kendisinin de virüslü olabileceğini, aynı belirtileri gösterdiğini anlatamamış. kimse ona test yapılması gerektiğini söylememiş, çünkü test olması için acillik olması gerekiyor.

Aradan geçen 3 saatin ardından annemin yatışı verildi ve covid-19 ibrazlı kağıt imzalanarak karantinaya resmen alındı. hemşireler onunla cep telefonu aracılığıyla ilgileniyor. ateşini ve tansiyonunu tarif ettikleri şekilde yaparak kendisi ölçüyor. ilk gün hiçbir ilaç verilmedi.

Yoğun bakımdan çıkan hastaların yatırıldığı servis odasında tek başına kalıyor. odasında bir televizyon var ve aracılar ile eşya teslim edilebiliyor. anneme telefonla ulaşmak mümkün. tabi ki refakatçi kalmak yasak.

Anneme dün antibiyotik verildi. ardından sağlık bakanlığı'nın emriyle tekrar test yapıldı; bugün açıklanan testin sonucuna göre annem kesin olarak koronavirüs (covid-19) hastası, akciğerinde iltihaplanma var. 5 günlük bir tedaviye alınıp süreç sonunda yeniden test yapılacak.

Kız kardeşim eve döndü-rüldü. süreci yatarak atlatmaya çalışıyor. evde 51 yaşında babam, 17 yaşında bir kız kardeşim daha ve 90 küsur yaşında bir dedem var. dedeme ve diğer ev halkına bulaşmaması için izole bir hayat kurup dua ediyoruz. çünkü elimizden başka bir şey gelmiyor.

Koronavirüs testi pozitif çıkan bir hastanın ailesi, acillik olmadığı sürece evinde beklemek zorunda, onlara test yapılmıyor. örneğin kız kardeşime de yapılmadı. ancak annemle aynı belirtileri gösterdi, sadece daha hafifi. dolayısıyla resmi rakamlara kardeşim hiç yansımadı.

Bakanlığın koronavirüs hattını aradık, acil olmadığı sürece dedem için şu aşamada bir şey yapılamayacağını söylediler. zaten ne babamda ne dedemde, ne küçük kardeşimde bir belirti görüldü, şimdilik ortanca kardeşim hariç herkes sağlıklı. ama annem hastayken bu evdeydi.

Yani ailemizin bir üyesinde, net şekilde koronavirüs testi pozitif olduğu, aynı evde yaşadığımız bilindiği halde başka kimseye test yapılmadı. test olmadığı için; vaka sayısı net değil, iyileşen sayısı net değil, birimiz ölsek koronavirüs ölü sayısı net değil...

Ailemin evinde ilgilendikten sonra eşimle evime döndüm. anneme de kız kardeşime de sarılmıştım. belki ben de hastalanmışımdır veya şuan hastayımdır ve geçireceğim hastalık bu kadardır, belki de hala kuluçka döneminde. eşimde de koku almama belirtisi var.

Koronavirüs vaka, ölü ve iyileşen sayısının açıklanandan çok daha fazla olmasının nedeni bu. gerçekler açıklanmıyor değil, bu vakalar resmi rakamlara yansımıyor. çünkü herkese test yapılacak kadar vakit ve mekan yok. 83 milyon türkiye'de bugün sadece 7.286 kişiye test yapılmış

Eğer herkese test yapılır ve acillik vakalar haricindekilerle de ilgilenilmeye çalışılırsa hastanelerde yığılmalar gerçekleşir ve acil hastalara tam randımanlı bir tedavi uygulanamayabilir. dolayısıyla insanlara evde dinlenin ve kendinizi izole edin deniyor.

Bunlar haricinde acillik ve ölüm kalım meselesi olmayan bir hastalığınız varsa "acile de gitseniz" geri döndürülmeniz olası. "şahsi" hastalığınız için sabredin(.) ayakta duracak hali olmayan, koronavirüs hastası annemin geri çevrilmesinden bahsediyoruz...

Ancak burada başka bir problem ortaya çıkıyor: bu virüs ya evdekilere de geçtiyse veya şimdilik acil olmayan ama olabilecek biri varsa ve hatta bu kişi 90 küsur yaşıyla risk grubundaysa ne olacak? yani elimizden geldiğince izole olup dua etmekten başka yapacağımız kalmıyor.

Sağlık bakanı fahrettin koca hastalar ve temas çevrelerinin izole edildiğini söylese bile bunun doğru olmadığını bizzat kendi ailemde gördüm ne yazık ki. anlayacağınız tedbirler televizyonlarda anlatıldığı gibi berrak ve olması gerektiği gibi değil.

Ayrıca; bezmialem ile çapa hastanelerinin bu hukuksuz ve ahlaksız davranışlarının hesabının sorulmasını, bunun için gerekli adımların atılmasını talep ediyorum. benimle bu konuda iletişime geçmek isteyenlere açığım.

Süreci detaylarıyla anlatmaya çalıştım. unutmayın ki bu iş çok ciddi. koronavirüsün ne boyutlarda olduğunu, yetkililerin bildirdikleriyle, hastalığın içinden birisinin anlattıkları arasındaki farkların muhasebesini size bırakıyorum.

Sizden ricam FLOODUN İLK TWEETİNİ RT YAPARAK YAYIN. gerekmedikçe evden çıkmayın, çıkarken eldiven maske takın, yüzünüze dokunmayın. Allah bu milletin yardımcısı olsun, tüm hastalara şifa versin, bizlere merhamet etsin. kendi ohalinizi ilan edip izole olun ve dua edin.



SIMDI BURADA ONE CIKAN DETAYLAR VAR

Bir cok takipci hakli olarak:
Neden kritik zamanda o kadar kalabalik dugun yaptin,
Daha once attigi twitler (linkten twitter mesajlarina gidince goreceksiniz)
Bulasma durumu varsa taksici ve digerlerinin kesinliklikle teste girmesi durumlari konusunda hakli isyanlarini dile getirmisler.
Flood Dizisinin Orjinalini BURADAN GOREBILIRSINIZ

Bundan sonrasi icin yorum sizin, yinede tedbirli olmali hijyene dikkat etmeli ve elimizden geldigince evlerden cikmamaliyiz! #EVDEKAL

Bu Haftanin En Iyileri

Numara Taşıma Sonucunda Duyulan Bip Sesi Nasıl Kapatılır?

Minimal, Modern ve Fonksiyonel Abajur Lamba Tasarimi

Turkiyenin En Alcak Yeri Neresi?