Plasenta Previa Totalis Nedir?

Gebelik anne ve bebek için birçok risk barındıran bir süreçtir. Gebeliğin ilk anından itibaren anne adaylarını bekleyen sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor. Bu problemlerden biri olan Plasenta Previa Totalis, plasentanın rahim ağzını kapatacak konumda, rahmin aşağı bölümünde yani bebeğin doğum kanalını kapatması anlamına gelir.

Plasentanın normalde olması gereken yer, rahmin üst, ön, arka gibi yerleridir. Rahim girişi haricinde bir yerde olması gereken plasentanın, rahmi tamamen kapatması kanamaya, erken doğuma sebep olabileceği gibi normal doğumu da engelleyebilir. Bu nedenle plasenta previa totalis, gebelik için problemdir.

Plasenta neden rahim ağzını kapatır? 

Bu sorunun cevabı kesin olarak bilinmemektedir. Sadece bu durumun ortaya çıkmasına sebep olan riskler bilinir. Bu riskler arasında önceki doğumun sezaryenle olması, doğum sayısındaki artış, çoğul gebelik, gebelikte sigara kullanmak gibi nedenler plasenta previa totalis riskini artırmaktadır.

Plasenta Previa Çeşitleri

Plasenta previa totalis sorunu genellikle 20. Haftadan sonra belli olur. En bariz plasenta previa belirtisi vajinal kanamadır. Gebeliğin ilk zamanlarında gerçekleşen ultrasonografi muayeneleri plasenta hareketleri hakkında bilgi verir ancak rahim gebelik süresince büyüdüğünden plasenta bu süreçte hareket eder ve rahim kanalından uzaklaşır. Kanama olması plasentanın yeriyle alakalı bir sorun olabileceğini işaret ettiğinden mutlaka ultrason muayenesi tekrarlanmalıdır.

4 farklı plasenta previa çeşidi vardır. Bunlar şöyle:

Plasenta Previa Totalis: Rahim ağzının plasenta ile tamamen kapanması durumudur.

Plasenta Previa Parsiyalis: Plasentanın rahim ağzının yakınında, rahmi tamamen kapatmaması halidir.

Plasenta Previa Marginalis: Plasntanın rahim ağzına yakın bir noktada yer alması durumudur.

Aşağı Yerleşimli Plasenta: Plasentanın rahim kanalının girişini kapatmaması fakat yine de plasentanın olması gereken noktadan daha aşağı bir konumda olması halidir.

Plasenta Previa Tedavisi Nasıl Olur?

Plasenta previa totalis tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Henüz spesifik bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle bu sorunu yaşayan anne adayları dikkatle takip edilir. 20. Hafta gebelik sonrası ultrason muayene rutinlerinde plasenta takibi gerçekleştirilir. 

Eğer plasentanın yeri olması gerekenden daha aşağıda ya da rahim kanalının önündeyse ve 34. Haftaya kadar bu durum değişmemişse, normal doğumdan vazgeçilir ve sezaryenle doğum planı yapılır. 

Rahim kanalının plasenta ile kapalı olması doğum kasılmalarının tetiklemesiyle birlikte vajinal kanamalara sebep olur ve bu kanamalar doğum riskini artırır. 34. Haftaya kadar takip edilen plasenta, istenilen konuma yerleşmemişse sezaryen kaçınılmazdır.

Gebelik, doğum, anne ve bebek sağlığı için aradığınız tüm bilgileri gebelikveannelik.com adresinde bulabilirsiniz.

Yorumlar

Bu Haftanin En Iyileri

Numara Taşıma Sonucunda Duyulan Bip Sesi Nasıl Kapatılır?

Blogspot'tan Domaine Gecme (Domain Tasima)