Kullanici Dostu Site Nasil Tasarlanir?

İnternet ile tanışan ve bir şeyler yaparak başarılara imza atmak isteyen herkes mutlaka web tasarım konusunda araştırmalar yapmış ve bazı denemeleri olmuştur. Fakat çok az bir kısmının başarılı olduğunu söyleyebilirim. Çünkü kullanıcı dostu siteler tasarlamak yerine arama motorlarına yönelik siteler geliştirerek, kısa sürede sonlanacak projeler ile zaman kaybetmekteyiz aslında. Bu yüzden herkesin düştüğü hataya siz de düşmeyin diye bazı püf noktaları sizinle paylaşmak istedik.



Peki ama kullanıcı dostu bir web sitesi özellikleri nelerdir?

Son güncellemelerinizi tüm sayfalarınızda göstermelisiniz. Çok eski bir içeriği okuyor dahi olsanız, ziyaretçileriniz güncel bilgilere kolayca ulaşmak isteyecektir. Bu yüzden yan menüde güncel haberler kısmına yer verebilirisiniz.

Mutlaka site içi arama özelliğini aktif edin

Ziyaretçileriniz sitenizde dolaşırken ulaşamadığı bilgileri sorgulamak ve zaman kaybını engellemek isteyecektir. Bu yüzden onların kolayca ulaşabileceği bir alanda arama modülüne yer vermelisiniz.



Yönlendirme bağlantılarını kullanmalısınız

Ziyaretçileriniz okuduğu içeriğin hangi kategoriye ait olduğunu görmek isteyebilir ve aynı kategorideki farklı ve güncel haberlere kolayca ulaşmak isteyebilir. Bu durumda yönlendirme menülerini kullanmanız mantıklı olacaktır. Breadcrumb olarak tanımlanan bu özellik ziyaretçinizi sitenizde daha uzun süre tutmaya yarayacaktır.

Logo alanlarını çok büyük tasarlamayın

Eski tasarım anlayışlarında markayı ön plana çıkarmak adına logo için ayrılan alanların çok geniş olduğunu görebilmekteydik. Fakat artık kullancılar rahatsız edilmek istemiyor ve logo alanının çok büyük olduğu siteleri olabildiğince hızlı terkediyorlar. Bu sebeple logolarınızı ideal boyutlarda tasarlamanız daha akıllıca bir karar olacaktır.

Üst menü kullanımını atlamayın

Son olarak üst menü kullanımı konusunda öneride bulunmak istiyorum. Eğer yan menüde içerik kategorilerinize yer vermiş iseniz üst menüde kategorileri kullanmanıza gerek yok. Genellikle sabit içerikli sayfalar ve kampanya sayfaları üst menüde yer alır fakat yan menüde kategorilere yer vermemiş iseniz, üst kısımlarda içerik kategorilerine yer verebilirsiniz. Bunun için haber sitelerine de göz atabilirsiniz.

Umarım ziyaretçileriniz sitenizde uzun vakit geçirir ve beklediğiniz verimi alabilirsiniz…

Yorumlar

Bu Haftanin En Iyileri

Numara Taşıma Sonucunda Duyulan Bip Sesi Nasıl Kapatılır?

Minimal, Modern ve Fonksiyonel Abajur Lamba Tasarimi