Bebeğin Eşiğinin Yaşlanması Nedir?
Gebeliklerde sık sık olmasa da görülebilen plasenta yaşlılığı, halk arasında bebeğin eşinin yaşlanması olarak da bilinir. Genellikle yapılan araştırmalara göre çok fazla sigara kullanan annelerin gebeliklerinde görülme oranı daha yüksek çıkmıştır. Gebeliğin son dönemlerinde ortaya çıkan bu durum bebekte gelişme geriliğine neden olabilir.
Anne ve bebek arasında her türlü alışverişi yapan organa plasenta denir. Halk arasında bebeğin eşi adı da verilen plasenta, özellikle gebeliğin son dönemlerinde ultrason muayenesinde görülebilen parlak ve beyaz bölgelerdir. Bu bölgelerde kalsiyum birikmesi sonunda parlak görünüm elde edilir. Bu durumlar gebeliğin her anında görünebilse de çoğunlukla son aylarda daha sık ve daha büyük görülmeye başlar.
Bebek Eşiğinin Yaşlanması Bebek Sağlığını Etkiler mi?
Bu beyaz alanlar uzmanlar tarafından doğumdan sonra yapılan plasenta incelemesinde gözle de görülebilir. Yapılan araştırmalara göre bu durumlar, sigara kullanan anne adaylarında daha sık rastlanır. Ultrasonografide 32. haftadan önce erken bir şekilde meydana gelen plasental kalsifikasyon (yaşlanma) gebeliklerde anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Yapılan bir diğer araştırmada ise 36. haftada meydana gelen plasenta yaşlanması gebeliklerde hipertansiyon ve bebekte gelişme geriliği olabileceği saptanmıştır. Gebeliğin son ayında kabul edilen bu durum, 30 – 32 haftalarında kendini belli etmişse uyarıcı bir gösterge olarak görülmedir. Buna ek olarak bu tür gebelikler daha yakından takip edilmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder