Dunyanin En Kucuk Kuşlarından Kızılgergedan Nar Bülbülü


Dünyanın en hareketli ve küçük kuşlarından birisi Kızılgergedan, halk dilinde bilinen adıyla Nar Bülbülü, bilimsel olarak Erithacus Rubecula olarak adlandırılmış. Daha önceleri Karatavukgiller familyasındayken şimdi Sinek Kaplangiller familyasına sınıflandırılmış.

Fotoğrafta gördüğünüz şekilde renkleri kahve tonlarında olan bu nar bülbülü göğüsünde turuncu ve parlak kızıl tonlar barındırıyor. Uzunluk olarak 14 cm ortalamalasında ve yaşadıkları bölge orman ve bahçelerdir.

Kızılgergedan (Nar Bülbülü) Nasıl Öter? Bölgesini Nasıl Korur?



Avrupa'nın kuzeyinde üreyen kızılgerdan kışı Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da geçirirler. Kızılgerdan başta Karadeniz, Marmara ve Ege bölgeleri olmak üzere Türkiye'nin orta ve kuzey kesimlerinde uygun yaşama ortamı olan yerlerde ürer. Kışın Türkiye'nin güneyinde de görülür. Ilık ya da serin iklimlerde yaşarlar.

Hareketli bir kuş türüdür,sürekli dik duran kuyruğu ile daha hareketli ve aktif bir kuş görünümündedir.

Erkek Nar Bülbülleri bölgelerine giren diğer kızılgerdanlara karşı sert bir tavır gösterir. Nar Bülbülleri için iyi bir bölgeye hakim olmak hayatta kalmak için en büyük avantajdır, bölgesini savunamayan kızılgerdan ise açlıktan ölmeye mahkûmdur. Ancak bazen bir kızılgerdanın bölgesini savunması hırslı bir kavgaya dönüşüp ölümle sonuçlanabilir. Ölümlerin %10 bu sebepten dolayıdır.

Kızılgerdanların göğüslerindeki kızıllığın yegane amacı bölge savunmasıdır ve kur yaparaken kullanılmaz. Nar Bülbülünun ebeveyinlik duyguları güçlüdür, hatta bir diğer kuşun yavrularını besledikleri bile görülmüştür.

Rakiplerine karşı agresifliklerini ötüşleri ile belli ederler. Rakipleri buna karşılık vermez ve bölgeyi terketmezlerse kuyruklarını kaldırıp, kanatlarını açıp tüylerini kabartarak alın ve göğüs arasında kalan bölgedeki kızl tüylerini göstererek rakiplerini tahrik ederler. Rakibi yine vazgeçmez ve alanı terketmez ise, rakibine kenetlenip, onu yere bastırmaya ve gözünü çıkarmaya çalışır. Böyle dövüşler genellikle 30 dakika ve hatta daha uzun sürebilir ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir.

Kızılgerdanlar, yırtıcı kuşların yediği Serçe ve Sığırcık gibi kuşlardan biridir. Özellikle kıtlığın baş gösterdiği zamanlarda Kartal, Karga, Baykuş ve Martı gibi kuşlara bazen yem olurlar. (kaynak: wikipedia)

Bu Haftanin En Iyileri

Numara Taşıma Sonucunda Duyulan Bip Sesi Nasıl Kapatılır?

Minimal, Modern ve Fonksiyonel Abajur Lamba Tasarimi

Turkiyenin En Alcak Yeri Neresi?