Arıların Fonksiyonel İşlevleri Neler?

Arı denilince ilk olarak akla bal yapma gelse de her şey bu kadar kısıtlı değildir. Arılar kovan temizliğinde tutunda kendilerini savunmaya, beslenmeye ve petek yapımına kadar birçok işlevlere sahiptirler. Zengin kimyasal içeriklere sahip olan bu maddelerde tarih öncesinden günümüze kadar insanoğlunun birtakım ihtiyaçları uğruna dikkati çekmiştir.


Arı denilince bir diğer akla gelense arı sokmasıdır. Arı bu sokma işlevini iğnesi sayesinde gerçekleştirir. Arı sokması zaman zaman basit bir talihsizlik olarak düşünülse de alerjisi olanlar için son derece sakıncalı bir durumdur. Bal arısının kullandığı zehir kokusuz, açık renkli ve keskin bir tadı olan sıvıdır.


%88'i su olan bu zehir oda sıcaklığına bırakıldığında çabuk kurur ve bu ağırlığının %30 - %40'nı kaybeder. Kuruma esnasında rengi açık sarıya veya kahverengiye döner. Kimyasal içeriği zengin olan arıların zehrinde proteinler, peptitler, glukoz, fruktoz,fosfolipitler, ve buna benzer uçucu maddeler yer alır.

Arı Zehrini Nerede Taşır?


Bir arı zehir kesesinde yaklaşık olarak 0.3 mg zehir üretir ve tehlike anında bu zenri kolonisini savunmak için hayatı pahasına kullanır. Arı iğnesi karnın sonunda yer alır. Üst kısmı bağırsaklara bağlı olan oval zehir keseciğinin alt kısmı sivri uçludur. Arı iğnesini saplayınca zehir keseciğini sıkar. Bir canlıyı soktuğunda sadece zehir keseciğini değil iğnesini, bağırsaklarının bir bölümünü kısaca vücudunun büyük bölümünü kaybeden arı kısa bir zaman sonra ölür.

Yorumlar

Bu Haftanin En Iyileri

Numara Taşıma Sonucunda Duyulan Bip Sesi Nasıl Kapatılır?

Minimal, Modern ve Fonksiyonel Abajur Lamba Tasarimi

Turkiyenin En Alcak Yeri Neresi?