Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Gebelikte düşük ve erken doğum gibi riskleri beraberinde getiren idrar yolu enfeksiyonuna dikkat etmek gerekir. Sık sık tuvalete çıkma, idrar yaparken yanma, kan gelme, sızlama ve sürekli idrar varmış hissi gibi belirtiler ile kendini gösteren bu hastalıkta en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. 



Her kadının ömründe bir kere de olsa başına gelen idrar yolu enfeksiyonu, en yaygın olan hastalıkların başında yer alır. Bu enfeksiyonlar basit bir idrar yolu enfeksiyonu olabileceği gibi aynı zamanda idrar torbasında iltihaplanma ve böbrek iltihabının belirtileri de olabilir. Gebelikte meydana gelen bu durum ise normalden daha tehlikelidir. Erken doğum ya da düşük gibi sorunlara yol açabilen bu durum, ayrıca yeni doğan bebeğin motor ve mental gelişimi üzerinde de olumsuz etkiler yaratır.



Gebelikte İdrar Yolu Daha Çok Olur mu?


Gebelikle birlikte değişen hormonal ve mekanik faktörler, fizyolojik değişimlerle birlikte idrar yolu enfeksiyonun daha çok görülmesine neden olur. Hamileliğin erken dönemlerinde progesteron hormonunun etkisi ile birlikte ileriki zamanlarda büyüme gösteren rahmin mekanik baskısı ile idrar yollarında genişleme meydana gelir. Bunun yanı sıra idrar torbasının olması gerekenden daha az boşalması nedeniyle de burada kalan idrar, bakteri üretimine zemin hazırlanır.

Belirtileri Nelerdir?


İdrar yolu enfeksiyonun en çok rastlanılan belirtileri arasında sık sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, sızlama, idrardan kan gelme, koku, sürekli idrar varmış hissi yer alır. Bu durumların hissedilmesi üzerine en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. İdrar tahlili ve kültür testleri yapıldıktan sonra durum daha sağlıklı bir şekilde netlik kazanacaktır.



Tedavi Yöntemleri


İdrar yolu enfeksiyonlarına gebelik döneminde rastlanıldığı taktirde güvenli olan antibotikler ile 3 ila 7 gün arasında tedavi uygulanır ve enfeksiyonun ilerlemesi % 80-90 civarında azaltılır. Doktorun gebenin durumuna göre vereceği antibiyotik bittikten sonra mutlaka tekrardan idrar kültürü yapılmalı ve aylık olarak da tekrar edilmelidir.
Bu durumdan korunmak için gün içinde en az 6-8 bardak su içilmelidir. Sık sık tuvalete girmeli ve idrar tutulmamalıdır. İdrarın tamamen boşaltılmasına da dikkat edilmelidir. Cinsel ilişki öncesinde ve sonrasında tuvalet ihtiyacı giderilmelidir. Bunun yanı sıra enfeksiyon tamamen geçene kadar cinsel beraberlik yaşanmamalıdır.


Yorumlar

Bu Haftanin En Iyileri

Numara Taşıma Sonucunda Duyulan Bip Sesi Nasıl Kapatılır?

Blogspot'tan Domaine Gecme (Domain Tasima)