Ekonomiye Demokratik Cozumler

Dünya ekonomisi ve siyaseti ile bir deprem öncesi titreşim yoğunlaşmasında. Sismik fırtına derler ya öyle. ABD yönetim kadrolarını başkan, yakınları ve sevdikleriyle, yani birlikte çalışmaktan daha haz ettiği insanları yanına alarak yeniden yapılandırıyor. Ve Avrupa ve Ortadoğu ya arkasını döndü.

Neden ?

Gayet basit iki nedeni var.

Birincisi Asya ve Pasifik basit ve anlaşılır şekilde Avrupa, Ortadoğu, Afrikadan daha sorunsuz bir ekonomik pazar. Amerika kıtası bile öyle.


İkincisi Rusya ve Ortadoğu nun karmaşık denklemleri altında fiyatını arttırıp duran petrol ve doğalgaz.

Bu ikisinin yanı sıra Ortadoğu, Avrupa ve başta kuzeyi olmak üzere Afrika ile ilişkilerinde sorunsuz gibi gözüken ama kendi çözüm ve denklemleriyle problemleri yaratan ortağı İngiltere…

Kaya gazı enerji sektöründe ABD yi süper pozisyonunda tutacak bir çözüm. Petrol ikinci planda kalabilir. Ortadoğu ve Kuzey Afrika da…

Pentagon’a artık çok parada gerekmez operasyonlar olmayınca.

Avrupa kendi sorularını kendi çözemiyor. Almanya ve Fransa bile ortak tavır almakta güçlük çekiyorlar. Büyük bir sorun bekliyor Avrupa’yı. Sosyal çözümler için kimse para vermek istemiyor. Ama sosyal çözümler gerekiyor, kimse saklamıyor.

Afrika yeni bir yapılanma istiyor. Dikta demokrasiler bitmek üzere. Artık gerçek demokratik çözümler gerekiyor ama eğitimsiz halk çok kolay başka çözümlere yönelebilir.

Bu çözümleri yöneten dev şirketler var.

ABD eski ve içinde bulunduğumuz dönemde bunu çok sevmesine rağmen artık halkına böyle şeyleri anlatmakta zorlanacağını biliyor.

O yüzden yüzünü Asya ve Pasifik eksenine döndü…

Dünya bu yüzden sismik fırtına benzeri sallanıp duruyor.

Yorumlar

Bu Haftanin En Iyileri

Numara Taşıma Sonucunda Duyulan Bip Sesi Nasıl Kapatılır?

Minimal, Modern ve Fonksiyonel Abajur Lamba Tasarimi

Dunyanin En Büyük Ülkesi